Vær med til at øge antallet af hjertestartere i Danmark

Philips hjertestarter
maj 14, 2021 0 Comments

Hjertestartere bliver heldigvis en mere og mere normal ting i det danske bybillede. De hænger ved mange forretninger og bygninger i byen, så de altid er i nærheden, hvis man skulle få brug for dem. Selvom det er meget sjældent, at man faktisk har brug for en hjertestarter, så er det meget vigtigt at de altid her i nærheden. Det er nemlig meget lavere chance for, at nogen dør af hjertestop, hvis der er en hjertestarter i nærheden. Jo hurtigere man kommer i gang med genoplivningsprocessen, jo større er chancen for, at man er succesfuld. Hvis du er forretningsejer, så kan du hjælpe med at holde folk i live, ved at have en billig hjertestarter foran din forretning.

Jo hurtigere jo bedre

Der kan aldrig komme nok hjertestartere i bybilledet. Det er nemlig vigtigt, at man kommer i gang med genoplivningsprocessen så hurtigt som muligt. Det er det fordi, at det at dø er en proces, som man kan forlænge med genoplivende førstehjælp. Det er vigtigt, at man hurtigst muligt får tilkoblet en hjertestarter til patienten, så er der størst chance for, at personen i sidste ende vil overleve.

Jo flere hjertestartere der er i en by, jo hurtigere kan man komme i gang med genoplivningsprocessen. Du kan herunder læse den korrekte måde at reagere på, hvis du ser en få hjertestop.

Førstehjælpens 6 trin

Livreddende førstehjælp kan opdeles i 6 trin, som skal følges i den rigtige rækkefølge:

Trin 1: stands ulykken.

Det vil sige, at man sørger for at der ikke kan komme yderligere skade før man begynder at behandle. Hvis personen eksempelvis sidder i en brændende bil, man sørge for at få personen ud først.

Trin 2: tjek om personen er bevidsthed

Man tjekker om personen er ved bevidsthed ved at ruske i personen og tale højt. Eventuelt kan man klappe personen blidt på kinderne eller lignende, for at se om personen skulle reagere

Trin 3: kald efter hjælp

Når du har tjekket om personen skulle være ved bevidsthed kalder du efter hjælp. Det er vigtigt, at du råber højt og tydeligt, så alle omkring dig ville kunne høre dig.

Trin 4: lyt efter vejrtrækning

Mens din hjælp kommer løbende lytter du efter vejrtrækning på personen. Her skal du være særligt opmærksom på nogle forskellige ting. Det er vigtigt, at du lytter i 10 sekunder, med øret tæt på patientens mund. Når du lytter skal du være særligt opmærksom på tre ting. Du skal lytte, kigge på personens bryst om det hæver og sænker sig. Sidst skal du føle på din kind, om du kan mærke personens vejrtrækning.

Trin 5: ring 112 og bed din hjælp om at hente en hjertestarter

Hvis din hjælp er kommet frem mens du lyttede efter vejrtrækning, så beder du dem først om at ringe 112. Bed dem om at sige, at der er en person uden vejrtrækning, hvor i er og at i påbegynder hjerte/lungeredning. Når alt det er sagt, beder du din hjælp om at løbe ud efter den nærmeste hjertestarter.

Trin 6: påbegynd hjerte/lunge redning

Når du har sendt din hjælp afsted, så begynder du at give personen hjertemassage og kunstige åndedræt. Du starter med 30 tryk efterfulgt af to indblæsninger. Når din hjælp er kommet med hjertestarteren, så stopper du med hjertemassagen, også selvom du ikke er færdig med 30 tryk. Når hjertestarteren er påført vil den guide dig igennem resten af forløbet.

Hvis du husker på disse 6 trin vil du altid være i stand til at hjælpe en person med hjertestop.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.