Sådan håndterer du det norske VOEC som dansk virksomhed

VOEC
juni 3, 2021 0 Comments

I Danmark nyder vi godt af en stærk iværksætterkultur, der avler god økonomi og endnu bedre produkter til Danmark og de danske forbrugere. Det at starte virksomhed i Danmark er dog også associeret med en række bagsider. Den mest prominente er nok, at Danmark i sig selv er et ret småt marked. Medmindre man har et produkt relevant for samtlige danskere, bliver man altså nødt til at bevæge sig ud over de danske grænser for virkelig at blive stor. Rådet er altid at udvide til lande mest lig Danmark i starten, men selv det kan være en udfordring. 

Fordele og ulemper ved VOEC 

For eksempel er der i Norge den såkaldte VOEC ordning. VOEC står for value added tax on e-commerce, og som navnet antyder er der altså et forsøg på at lave en form for moms på udenlandske webshops i Norge. Er du altså et dansk firma med en webshop, er VOEC helt sikkert nået, du skal se nærmere på. Det kan nemlig få stor betydning for jeres regnskab og sågar de varer, I vælger at sælge. Vil I, som virksomhed, gerne have fuldstændig klarhed omkring systemet og andre lignende systemer i vores nabolande, kan du med fordel få professionel rådgivning fra https://www.timevat.com.  

Grundlæggende kan det dog forklares, at det under VOEC er sælger, der har pligt til at betale moms til de norske myndigheder, hvilket adskiller sig fra den tidligere lovgivning. Foretrækker du det traditionelle momsregistreringssystem i Norge, kan du dog sagtens vælge at bruge dette. For de fleste webshops har VOEC dog en række fordele. For eksempel er varer under VOEC ikke underlagt told, hvilket kan påvirke prissætningen på det norske marked betragteligt. Derudover er det også væsentligt mere enkelt at betale den krævede norske skat og afgift under VOEC.  

Vær dog opmærksom på, at mange af disse fordele kun gælder varer, der hver koster under 3000 norske kroner. Sælger i luksusvarer eller lignende, kan VOEC altså ikke betale sig. I betragtning af dette, bør langt de fleste danske webshops med ambitioner om at bevæge sig til Norge dog registrere sig under VOEC. Det gøres heldigvis ret simpelt, da det sådan set bare er en online formular, der skal udfyldes og godkendes på de norske myndigheders hjemmeside. 

VOEC i praksis 

Så snart I er blevet godkendt til VOEC, kan I altså begynde at markere alle jeres pakker til Norge med et identifikationsnummer, så de ikke bliver taget i tolden. Hvad angår jeres regnskab, skal i ganske enkelt opkræve moms på varen så snart den købes, fremfor ved en kompliceret proces når den modtages. Dette betales derefter hvert kvartal til de norske myndigheder, hvilket gør hele processen ganske simpel for både dig og forbrugeren.  

Vær dog opmærksom på, at VOEC næppe er den eneste udfordring på vej til det norske marked. Selvom nordmændene på mange måder minder om danskerne, er der nemlig både en anden lovgivning og en anden kultur. Kun de virksomheder, der kan tage højde for begge dele vil få succes på det norske marked. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.